Programul Erasmus+
Erasmus+ este programul Uniunii Europene care sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa. Este unul dintre cele mai renumite, lăudate și mai de succes programe ale Uniunii Europene.
A început în 1987, ca o schemă modestă de mobilitate pentru studenții din învățământul superior. De atunci și până în prezent, programul le oferă tinerilor posibilitatea de a-și lărgi orizontul mergând în străinătate. Erasmus+ aduce o valoare adăugată la nivel european, depășind ceea ce țările participante ar putea realiza în mod individual. Erasmus+ și programele care l-au precedat au avut un impact pozitiv asupra a mai mult de 12 milioane de europeni, ajutându-i să se dezvolte pe plan profesional și personal și consolidând identitatea și valorile europene.
În centrul programului Erasmus+ se află mobilitatea cursanților și a personalului. Experiența unică de a trăi, de a studia, de a urma cursuri de formare sau de a călători în străinătate, le permite participanților să dobândească încredere în sine și competențe non-tehnice, să descopere culturi diferite și să construiască relații interpersonale și profesionale cu persoane din alte țări. Acest lucru le îmbunătățește perspectivele de carieră și le sporește participarea activă în societate, contribuind în același timp la o mai mare incluziune socială și la consolidarea identității europene.
În perioada 2021-2027, programul Erasmus+ pune accentul în special pe incluziunea socială, pe tranziția verde și tranziția digitală, precum și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică. Acest program sprijină prioritățile și activitățile stabilite în proiectul privind Spațiul european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală (un set de inițiative pentru o educație digitală de înaltă calitate, favorabilă incluziunii și accesibilă în Europa) și în Agenda europeană pentru competențe. De asemenea, programul contribuie la punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, pune în aplicare aspecte ale Strategiei Uniunii Europene pentru tineret 2019-2027 și contribuie la dezvoltarea dimensiunii europene în sport.
Programul Erasmus+ este gestionat în parte la nivel național, de către agenții naționale, în parte la nivel european de către Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) și are ca scop:
‒ reducerea șomajului, în special în rândul tinerilor;
‒ promovarea învățării în rândul adulților, în special pentru obținerea de noi competențe și de competențe cerute de piața forței de muncă;
‒ încurajarea tinerilor să ia parte la democrația europeană;
‒ sprijinirea inovării, a cooperării și a reformei;
‒ reducerea numărului de elevi care părăsesc timpuriu școala;
‒ promovarea cooperării și a mobilității în țările partenere ale Uniunii Europene.
Rezultat din fuzionarea a șapte programe anterioare, programul Erasmus+ oferă oportunități pentru:
‒ persoane: pentru oameni de toate vârstele, ajutându-i să își dezvolte și să își împărtășească cunoștințele și experiența în cadrul unor instituții și organizații din țări diferite;
‒ organizații: pentru o gamă largă de organizații, inclusiv universități, furnizori de educație și formare, grupuri de reflecție, organizații de cercetare și întreprinderi private.
Programul Erasmus+ este deschis elevilor, cursanților din învățământul superior și din învățământul și formarea profesională, cursanților adulți, participanților la schimburi de tineri, lucrătorilor de tineret și antrenorilor sportivi. Se desfășoară în 33 de țări: statele membre ale Uniunii Europene, Turcia, Republica Macedonia de Nord, Serbia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein. Investește, de asemenea, în proiecte de cooperare transfrontalieră, cum ar fi:
‒ Inițiativa privind universitățile europene, care încurajează cooperarea dintre instituțiile de învățământ superior din Uniunea Europeană;
‒ Academiile Erasmus+ pentru cadrele didactice, creând parteneriate europene între furnizorii de educație și formare a cadrelor didactice;
‒ Centrele de excelență profesională, rețele de colaborare care reunesc o gamă largă de parteneri locali cu scopul de a crea ecosisteme de competențe pentru inovare, dezvoltare regională și incluziune socială.
Programul Erasmus+ joacă un rol crucial în dezvoltarea unui Spațiu european al educației. Liderii Uniunii Europene au solicitat intensificarea mobilității și a schimburilor, inclusiv printr-un program Erasmus+ consolidat în mod substanțial, favorabil incluziunii și extins. Generația actuală a programului răspunde acestei solicitări de propuneri prin:
‒ oferirea de mobilitate în scop educațional către un număr record de persoane;
‒ îmbunătățirea accesibilității pentru tinerii cu posibilități reduse;
‒ îmbunătățirea accesibilității pentru organizațiile locale și de mici dimensiuni;
‒ menținerea caracterului integrat al programului, care să acopere învățarea în toate contextele – formal, non-formal și informal.
Programul Erasmus+ are următoarele caracteristici:
‒ este favorabil incluziunii: ajunge la un număr mai mare de persoane care au posibilități reduse, include persoane care provin din medii culturale, sociale și economice diverse, include persoanele care locuiesc în zone rurale și îndepărtate, are o orientare internațională;
‒ este digital: sprijină dezvoltarea competențelor digitale și accelerează tranziția digitală a sistemelor de educație și formare, în special ca răspuns la pandemia de COVID-19, încurajează stagiile în sectorul digital, pune în aplicare introducerea legitimației europene de student;
‒ este ecologic: oferă stimulente financiare participanților pentru a utiliza moduri de transport durabile, investește în proiecte de promovare a sensibilizării cu privire la aspectele de mediu;
‒ este pentru tineri: îi sprijină pe tineri să călătorească și să exploreze diversitatea Europei, să afle mai multe despre patrimoniul cultural și istoria europeană în cadrul inițiativei DiscoverEU;
‒ sprijină efortul de reziliență: contribuie la accelerarea noilor practici care îmbunătățesc calitatea și relevanța sistemelor de educație, formare și tineret din întreaga Europă, la nivel național, regional și local.
Rezultatele obținute în urma implementării programului Erasmus+ pot fi consultate în rapoarte și culegeri statistice, dar și pe Platforma de prezentare a rezultatelor proiectelor Erasmus+. Aceasta oferă informații în legătură cu majoritatea inițiativelor finanțate de program și prezintă bune practici și povești de succes.