ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICU ALBU”
PIATRA NEAMȚ
Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă.
Desfășurarea Evaluării Naționale este organizată și supravegheată de către Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale. Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării Evaluării Naționale, precum și valorificarea rezultatelor acesteia sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Coordonarea la nivel județean a organizării Evaluării Naționale, precum și valorificarea rezultatelor acesteia sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.
La Evaluarea Națională din anul curent se pot înscrie absolvenții clasei a VIII-a din seria curentă, dar și absolvenții din seriile anterioare care nu au participat la Evaluarea Națională din anul respectiv.
Subiectele pentru Evaluarea Națională sunt elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare. Acestea sunt formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională, au un nivel mediu de dificultate și permit rezolvarea în 120 de minute.
Subiectele pentru Evaluarea Națională se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu, din momentul ce începe elaborarea acestora și până în momentul în care acestea devin publice. Toate persoanele care au acces la subiectele pentru Evaluarea Națională înainte ca acestea să fie făcute publice dau o declarație în acest sens.
Baremele de evaluare și de notare pentru fiecare dintre subiecte sunt elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare și sunt postate pe site-ul Ministerului Educației după desfășurarea probei, la ora 15:00.
Rezultatele la Evaluarea Națională sunt publicate pe site-ul Ministerului Educației în mod anonimizat, prin folosirea de coduri unice generate anterior începerii probelor de evaluare. Procedura de anonimizare a rezultatelor are drept scop protejarea informațiilor sensibile și respectarea prevederilor legale în materie de confidențialitate, în conformitate cu legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Media notelor obținute la Evaluarea Națională constituie criteriul principal de admitere în învățământul liceal, profesional și dual.
Informații relevante: