ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICU ALBU”

PIATRA NEAMȚ

În cadrul sistemului de învățământ din România, organizarea și funcționarea unei unități de învățământ este reglementată de Ministerul Educației prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care se aplică în toate unitățile de învățământ, precum și de propriul Regulament de organizare și funcționare a unității de învățământ și propiul Regulamentului Intern, aprobate de Consiliul de Administrație.

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar conține prevederi referitoare la:

‒ dispoziții generale: cadrul de reglementare; principiile de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar;

‒ organizarea unităților de învățământ: rețeaua școlară; organizarea programului școlar; formațiunile de studiu;

‒ managementul unităților de învățământ: dispoziții generale; Consiliul de Administrație; Directorul; Directorul adjunct; tipul și conținutul documentelor manageriale;

‒ personalul unităților de învățământ: dispoziții generale; personalul didactic; personalul nedidactic; evaluarea personalului din unitățile de învățământ; răspunderea disciplinară a personalului din unitatea de învățământ;

‒ organismele funcționale și responsabilități ale cadrelor didactice: organismele funcționale la nivelul unității de învățământ (Consiliul Profesoral, Consiliul clasei); responsabilitățile personalului didactic în unitatea de învățământ (coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare, profesorul diriginte);

‒ structura, organizarea și responsabilitățile personalului didactic auxiliar și nedidactic: compartimentul secretariat; serviciul financiar (organizare și responsabilități, management financiar); compartimentul administrativ (organizare și responsabilități, management administrativ); biblioteca școlară;

‒ elevi: dobândirea și exercitarea calității de elev; activitatea educativă extrașcolară; evaluarea copiilor/elevilor (evaluarea rezultatelor învățării și încheierea situației școlare, examene organizate la nivelul unităților de învățământ); transferul elevilor;

‒ evaluarea unităților de învățământ: dispoziții generale; evaluarea internă a calității educației; evaluarea externă a calității educației;

‒ partenerii educaționali: drepturile părinților/reprezentanților legali; îndatoririle părinților/reprezentanților legali; Adunarea generală a părinților; Comitetul de părinți; Consiliul reprezentativ al părinților și Asociația de părinți; contractul educațional; școala și comunitatea prin parteneriate/protocoale între unitățile de învățământ și alți parteneri educaționali;

‒ dispoziții tranzitorii și finale.


Respectarea prevederilor Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar de către personalul didactic, didactic auxiliar, nedidactic și elevi este obligatorie, nerespectarea acestora constituind abatere disciplinară și fiind sancționată conform prevederilor legale.

În baza Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, a actelor normative și/sau administrative cu caracter normativ care reglementează drepturile și obligațiile beneficiarilor primari și secundari ai educației și ale personalului din unitățile de învățământ, precum și a contractelor colective de muncă aplicabile, unitățile de învățământ își elaborează propriul Regulament de organizare și funcționare. Acesta conține reglementări cu caracter general, în funcție de tipul unității de învățământ, precum și reglementări specifice fiecărei unități de învățământ, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


Proiectul Regulamentului de organizare și funcționare a unității de învățământ se elaborează de către un colectiv de lucru, coordonat de un cadru didactic. Din colectivul de lucru, numit prin hotărâre a Consiliului de Administrație, fac parte și reprezentanți ai organizațiilor sindicale, ai părinților și ai elevilor, desemnați de către Consiliul reprezentativ al părinților și Asociația părinților, respectiv de Consiliul consultativ al elevilor.


Proiectul Regulamentului de organizare și funcționare a unității de învățământ, precum și modificările ulterioare ale acestuia se supun spre dezbatere în Consiliul reprezentativ al părinților și Asociația părinților, în Consiliul consultativ al elevilor și în Consiliul Profesoral, la care participă cu drept de vot și personalul didactic auxiliar și nedidactic.


Regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ, precum și modificările ulterioare ale acestuia se aprobă, prin hotărâre, de Consiliul de Administrație. După aprobare, acesta se înregistrează la secretariatul unității de învățământ.


Pentru aducerea la cunoștința personalului unității de învățământ, a părinților și a elevilor, Regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ se afișează pe site-ul unității de învățământ sau, în lipsa acestuia, prin orice altă formă. Educatoarele/Învățătorii/Institutorii/Profesorii pentru învățământul preșcolar/primar/Profesorii diriginți au obligația de a prezenta la începutul fiecărui an școlar elevilor și părinților Regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ.


Regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ poate fi revizuit anual sau ori de câte ori este nevoie.


Respectarea prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a unității de învățământ este obligatorie, nerespectarea acestuia constituind abatere și fiind sancționată conform prevederilor legale.

Regulamentul Intern al unității de învățământ conține dispozițiile obligatorii prevăzute la articolul nr. 242 din Legea nr. 53 din 24.01.2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și în contractele colective de muncă aplicabile și se aprobă prin hotărâre a Consiliului de Administrație, după consultarea reprezentanților organizațiilor sindicale care au membri în unitatea de învățământ, afiliate la federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar.


Regulamentul Intern al Școlii Gimnaziale „Nicu Albu” Piatra Neamț a fost dezbătut în Consiliul profesoral, în Comisia paritară şi a fost aprobat de Consiliului de Administraţie. Acesta reglementează:

programul cursurilor zilnice, programul compartimentelor şi angajaţilor unităţii de învățământ;

programul serviciului pe şcoală şi atribuţiile persoanelor responsabile;

modul de organizare şi utilizare a spaţiului interior şi al căilor de acces din curtea şcolii şi corpul de clădire;

comportamentul şi ţinuta elevilor şi a întregului personal al şcolii;


Respectarea Regulamentului Intern este obligatorie pentru toate cadrele didactice, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic, copiii, elevii, părinţii/reprezentanţii legali ai acestora, angajaţi/şcolarizaţi/parteneri educaționali la Şcoala Gimnazială „Nicu Albu” Piatra Neamţ.