ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICU ALBU”
PIATRA NEAMȚ
Platforma Digitală cu Resurse Educaționale Deschise EduLib (Biblioteca Școlară Virtuală)
Bibliotecile şcolare şi centrele de documentare şi informare se organizează şi funcţionează pe baza Regulamentului de organizare şi funcţionare a bibliotecilor şcolare şi a centrelor de documentare şi informare, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5556 din 07.10.2011.
Ministerul Educației înfiinţează Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de învățare electronică (e-learning), care includ programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare. Aceste resurse digitale sunt protejate de Legea nr. 8 din 14.03.1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei obţinând dreptul de publicare din partea autorilor, astfel încât aceste resurse să fie accesibile permanent şi gratuit oricărui elev sau profesor.
Unităţile de învăţământ pot utiliza platforma şcolară de învăţare pentru a acorda asistenţă elevilor în timpul sau în afara programului şcolar ori pentru cei care, din motive de sănătate, temporar nu pot frecventa şcoala.
Înfiinţarea, gestiunea şi îmbogăţirea permanentă a Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei şcolare de învățare electronică (e-learning) intră în responsabilitatea Ministerului Educaţiei.
Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, în calitate de Beneficiar al Programului Operaţional Competitivitate 2014–2020, Axa prioritară 2: Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiţii 2c: Consolidarea aplicaţiilor Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectivul specific 2.4: Creşterea gradului de utilizare a internetului, Acţiunea 2.3.3: Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor sistemice în domeniul e-educaţie, e-incluziune, e-sănătate, e-cultură, Secţiunea e: Educaţie, derulează în perioada 10.09.2019 - 10.03.2023 Proiectul „Platforma Digitală cu Resurse Educaționale Deschise (EduLib) (Biblioteca Virtuală)”, Cod 130181 în platforma Structural Management Innovative System. Valoarea totală a Contractului de finanţare este de 230.753.402,64 lei, din care 194.619.924,09 lei asistenţă financiară nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi 31.518.410,49 lei asistenţă financiară nerambursabilă de la bugetul de stat.
Obiectivul proiectului îl reprezintă crearea unui mediu coerent integrat, administrat și protejat, centralizat, pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării resurselor de conținut electronic (e-content), de interes educaţional ca resurse critice pentru procesul educaţional modern.
Rezultatele prevăzute de implementarea proiectului sunt:
– crearea unei Platforme Digitale cu Resurse Educaționale Deschise;
– integrarea și valorificarea de resurse digitale de tip Resurse Educaționale Deschise;
– dotarea a unui număr de 5.400 de școli gimnaziale cu kit-uri multimedia;
– instruirea indirectă (de tip train-the-trainers) pentru 5.400 profesori.
Kitul multimedia conține:
- laptop model Dell Latitude, 1 bucată/școală;
- videoproiector model Optoma DS320, 1 bucată/școală;
- accesorii videoproiector: ecran proiecție cu trepied, componentă mobilă a videoproiectorului model UHD CastPro pentru conectarea acestuia la laptop prin conexiune fără fir (WiFi), suport de prindere a videoproiectorului în tavan;
- kit STEM (Science, Technology, Engineering and Maths), 1 set/școală.
Ce trebuie să se realieze în cadrul Bibilotecii Școlare Virtuale
La bază, sistemul reprezintă o bibliotecă digitală de conținuturi multimedia interactive și un asistent inteligent de învățare care oferă posibilitatea utilizării coerente, în relația directă profesor-elev folosirea unor instrumente pentru învățare, predare si evaluare, moderne și apropiate culturii digitale a tinerei generații.
Proiectul realizează inventarierea și catalogarea elementelor educaționale digitale existente, transformarea lor în elemente digitale compatibile cu progresele tehnologice prezente, modernizarea și folosirea lor în cadrul unor elemente digitale noi, construite și dezvoltate în cadrul noii platforme. Elementele noi fac referire la resursele digitale de tip Resurse Educaționale Deschise, inclusiv literatura clasică, literatura modernă și cea contemporană, lucrări științifice și de popularizare a științei, dar și orice alte materiale documentare multimedia.
Construcția acestor resurse și produse educaționale este asigurată prin intermediul instrumentelor de tip creare (authoring tool) care permit crearea de conținut multimedia, interactiv, animat și programatic, prin folosirea și refolosirea de resurse digitale existente și/sau elemente noi, proiectate și definite de către creatorii de conținut digital.
Caracteristicile de bază ale platformei sunt:
- permite acces la lecții în format digital si alte conținuturi digitale (opere literare, lectură obligatorie sau recomandată școlară, etc.);
- este optimizată pentru orice tip de terminal: desktop, mobil, tablete;
- permite integrarea cu alte platforme educaționale existente (Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți (CRED), Catalogul Electronic și celelalte componente din Sistemul Informatic de Management al Școlarității);
- este un asistent inteligent de învățare;
- permite testarea automată a gradului de alfabetizare funcțională;
- permite acces din principalele browsere de Internet (Chrome, Firefox, Safari, Edge) și pe sistemele de operare cele mai răspândite (Windows, iOS, Android, Mac OS); cărțile electronice vor fi afișabile și pe dispozitivele e-Ink.
- permite administrarea de conținut pe materii, tematici și ani de studiu;
- oferă posibilitatea de descărcare și rulare locală a conținuturilor educaționale;
- conținutul dispune de meta-date, este indexat pentru căutări facile;
- permite administrarea utilizatorilor, inclusiv a drepturilor de acces la produsele educaționale pe categorii de utilizatori;
- oferă posibilitatea raportării cu privire la utilizarea conținuturilor;
- permite integrarea cu sisteme informatice terțe care pot furniza resurse educaționale sau nomenclatoare (de exemplu proiectul de Bibliotecă al Ministerului Culturii).
Elevii vor avea parte de un „asistent inteligent”
Elevii pot adresa întrebări asistentului inteligent prin intermediul interfeței în limbaj natural de pe un dispozitiv mobil personal. În decursul parcurgerii unui flux, elevii pot depăși probleme în parcurgerea fluxului, primind clarificări legate de conceptele cuprinse în flux sau de alte concepte.
Asistentul inteligent de învățare poate clarifica concepte care se regăsesc într-o hartă a cunoștințelor (knowledge map) care reflectă conținutul programei școlare și obiectivele specifice pe care le reprezintă aceasta. Întrebările adresate de elevi pot servi ca un suport pentru îmbunătățirea conținutului educațional al fluxurilor și ca un indicator al conceptelor care prezintă cele mai multe dificultăți de înțelegere.
Informații relevante: