Platforma Națională Integrată - Wireless Campus
Viitorul educaţiei constă în capacitatea instituţiilor de învăţământ de a ajuta noua generaţie de elevi, oferindu-le posibilitatea de a utiliza tehnologii cu care ei sunt deja familiarizaţi pentru practicile academice şi educaţionale. Lumea educaţiei moderne este extrem de competitivă şi programele trebuie să fie flexibile, adaptate nu numai pentru a realiza sarcina de a educa elevii, ci, de asemenea, de a actualiza practici pedagogice care sunt potrivite pentru universul electronic. Instrumentele Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor care susţin procesul de învăţare sunt cele mai reprezentative pentru susţinerea dezvoltării în vederea absolvirii claselor şi pentru pregătirea continuă a cetăţenilor, dar şi pentru facilitarea incluziunii digitale. O astfel de abordare este perfect sincronizată cu strategia de dezvoltare economică bazată pe specializarea inteligentă care implică o abordare a dezvoltării economice şi inovaţiei în concordanţă cu specificitatea zonei şi avantajul concurenţial care ar putea fi dezvoltat.
Disponibilitatea informaţiilor abundente, a tehnologiilor avansate, a societăţii în schimbare rapidă, a confortului sporit în viaţa de zi cu zi şi a competiţiei internaţionale tot mai puternice în orice domeniu are un impact mare asupra sistemelor educaţionale şi asupra modului în care sunt educaţi tinerii să trăiască şi să lucreze în această lume conectată digital. Pentru a se adapta acestei lumi în continuă schimbare, multe ţări îşi transformă sistemele educaţionale, astfel încât utilizarea progresivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor să fie încorporată în activităţile de predare, învăţare şi evaluare în şcoli.
Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, implementează, în perioada 14.11.2018 – 13.11.2021, Proiectul "Platforma Naţională Integrată - Wireless Campus".
Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare asigură administrarea şi operarea reţelei RoEduNet, asigurând servicii de comunicaţii de date şi alte servicii conexe (servicii specifice reţelelor de date şi servicii nou-introduse de către reţeaua europeană) pentru instituţiile de cercetare şi academice de toate gradele din România. Din anul 2000, Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare este membru în calitate de Research and Education Network (NREN) al reţelei paneuropene Gigabit European Advanced Network (GEANT), reţeaua care interconectează toate reţelele pentru cercetare şi educaţie din ţările membre ale Uniunii Europene.
Proiectul „Platforma Națională Integrată - Wireless Campus” se va derula în cadrul Programului Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 2: Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiţii 2c: Consolidarea aplicaţiilor Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectivul specific 2.4: Creşterea gradului de utilizare a Internetului, Acţiunea 2.3.3: Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor sistemice în domeniul e-educaţie, e-incluziune, e-sănătate, e-cultură, Secţiunea e: Educaţie, Cod 123312 în platforma Structural Management Innovative System. Valoarea totală a Contractului de finanţare este de 209.920.728,97 lei, din care 177.049.421,04 lei asistenţă financiară nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi 27.765.689,74 lei asistenţă financiară nerambursabilă de la bugetul de stat.
Scopul proiectului este de a crea o platformă naţională integrată de tip campus, un mediu coerent integrat, administrat şi protejat centralizat pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării susţinute şi coerente a comunicaţiei multimedia ca resursă critică pentru procesul educaţional modern şi pentru a pune bazele unor modele de învăţământ flexibile, care facilitează şi susţin învăţarea.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea Platformei Naţionale Wireless Campus, care va asigura, cu prioritate în şcoli de nivel gimnazial, serviciul de acces fără fir la reţele de date deschise interconectate, inclusiv la Internet.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
‒ crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip Resurse Educaționale Deschise şi WEB 2.0 în educaţie la minimum 2.000 de şcoli la finalul implementării proiectului;
‒ dotarea în cadrul proiectului a unui număr de 4.500 de unităţi gimnaziale cu echipamente wireless, prin implementarea proiectului;
‒ creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin Wireless Campus la 15% la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului.
Beneficiarii proiectului sunt:
‒ 1.000.000 de elevi și profesori din cele 4.500 de şcoli conectate;
‒ angajaţi ai Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare;
‒ angajaţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale.
Rezultatele prevăzute de implementarea proiectului sunt:
‒ 4.500 de şcoli ce vor beneficia de echipamente wireless;
‒ 1 platformă Wireless Campus instalată, prin 20.000 de echipamente wireless instalate;
‒ 54 persoane instruite pentru administrarea şi utilizarea infrastructurii.
Platforma va permite și politici diferențiate de acces, în funcție de anumite variabile precum categorii de studenți sau profesori, orar, grupuri de vârstă, acces administrativ etc., astfel încât accesul să fie calibrat nevoilor reale ale utilizatorilor.
„Utilizarea tehnologiei a devenit o parte esenţială a vieţii noastre. Tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, cu precădere cele mobile, ocupă un rol vital în parcursul tinerelor generaţii, inclusiv în sistemul educațional. A devenit vitală modernizarea sistemului de educație, iar acest proiect răspunde tocmai acestui obiectiv. Accesul la resurse şi servicii digitale, prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, devine așadar o resursă esenţială în procesul de predare-învăţare. Proiectul facilitează comunicarea, colaborarea, creativitatea și mai ales accesul rapid la informație”.
Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene
„Am spus de nenumărate ori că cea mai bună investiție în viitorul țării noastre este reprezentată de susținerea sistemului educațional. Adaptarea școlii românești la noile direcții de dezvoltare a fost o prioritate pentru guvernul din care fac parte. Este motivul pentru care a fost semnat acest contract de finanțare. Munca în echipă alături de colegii noștri de la Ministerul Fondurilor Europene a dat rezultate. Oferim astfel copiilor posibilitatea de a utiliza, în procesul educațional, tehnologii informatice noi și facilităm accesul la resursele educaționale digitale. Acestea sunt indispensabile pentru un învățământ modern în care se folosesc, pe scară largă, modele și metode flexibile pentru dobândirea unui bagaj cât mai mare de informații”
Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale
Informații relevante: